Przy stole z papieżem Franciszkiem. Jego historie, jego potrawy, jego goście
Tytuł oryginalny | A tavola con papa Francesco. Il cibo nella vita di Jorge Mario Bergoglio |
Forma wydania | Książka |
Rok wydania | 2019 |
Autorzy | |
Kategoria | |
Wydawnictwo |
„Buon pranzo!” – „Dobrego obiadu” słyszymy co niedzielę na Placu św. Piotra. Pewnie nieliczni ludzie wiedzą, że Papież Franciszek zanim zdobył dyplom z filozofii i teologii, ukończył szkołę średnią jako technik chemii spożywczej. Dlatego też żywność i kuchnia mają dla niego szczególne znaczenie. Książka ta jest jedyną w swoim rodzaju biografią, która ukazuje Papieża Franciszka w nowej i oryginalnej perspektywie, w której znajdzie się także miejsce na 36 prostych i smacznych przepisów, inspirowanych niejako jego życiem.
Księga ta ma również wymiar kulturowy i informacyjny. Opisywane fakty są zgodne z prawdą i udokumentowane. Ukazuje ona relację papieża do pożywienia i do jego religijnego znaczenia. Tak jedzenie jak i wspólne jego spożywanie budują relacje, przekazują pamięć i kulturę i są fundamentalnym czynnikiem społecznego i ekonomicznego rozwoju.
Numer ISBN | 978-83-8144-144-5 |
Wymiary | 190x245 |
Oprawa | twarda |
Liczba stron | 208 |
Język | polski |
Podziel się opinią
Komentarze