Owocowo-warzywna tęcza
Słyszeliście o "brudnej dwunastce"? Z angielska "dirty twelve" - to tuzin owoców i warzyw, które najczęściej zawierają w sobie tyle środków ochrony roślin (pestycydów), że powinno się je zjadać tylko wtedy, jeśli mamy pewność, że pochodzą z upraw ekologicznych.
Niektóre z nich lądują na naszych stołach sporadycznie, jak przypuszczalnie nektarynki. Ale są takie, które jadamy na co dzień, choćby ziemniaki. Smutne to. Czas pomyśleć, co zrobić, żeby nasze uprawy nie truły.
Marklund proponuje odtrutkę. Znalazł się w tym rozdziale przepis na wspaniały napój z kurkumą. Ma ona najsilniejsze właściwości przeciwzapalne ze wszystkich przypraw. Przeczytacie też o zaletach czekolady, kwasów z grupy omega-3, błonniku, probiotykach. Sporo konkretnej, przydatnej wiedzy.