Kuchnia żydowska Balbiny Przepiórko - Piotr Bikont
W Kuchni żydowskiej Balbiny Przepiórko znajdziemy kilkaset oryginalnych przepisów. Oprócz tych, o których wspomniano na poprzednich stronach galerii, dowiemy się też, w jaki sposób przyrządzić m.in. farfelki duszone z mięsem, bażanta duszonego z kapustą, śledzie buraczane, chrupkie pierożki, panierowane cygara (sic!), kulki wątrobiane, zupę paschalną, pączki, podroby z pulpetami, nóżki cielęce w galarecie, ozór na słodko-kwaśno, ogórki nadziewane łososiem, duszony szpinak ze szczawiem, tajlach, struclę i wiele, wiele innych.
Obok samych przepisów i informacji na temat żydowskiej kuchni, a także uwag wstępnych, specjalnego słowniczka oraz indeksów, wielką zaletą książki Bikonta jest ponad 270 (!) oryginalnych ilustracji w technice akwareli autorstwa Jurka Denisiuka. Projektem graficznym książki zajął się Leszek Szurkowski, grafik i fotograf.
[Autor galerii: Grzegorz Wysocki ]