Trwa ładowanie...
da8jm4r
da8jm4r

Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

książka
Oceń jako pierwszy:
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Seria
da8jm4r
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Materiały prasowe
Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

„Kapłony i szczeżuje” to opowieść o kuchni tak dawnej, że już zapomnianej. Kapłon, czyli wykastrowany i tuczony kogut, był popularnym składnikiem potraw w pierwszej znanej nam polskiej książce kucharskiej, z kolei szczeżuje urozmaicały jadłospis najbiedniejszych.

Gdy dzisiejsi szefowie kuchni prześcigają się w wymyślaniu oryginalnych przepisów, śmiało możemy sięgnąć do zapomnianej przeszłości. Bo jak pisał osiemnastowieczny historyk Jędrzej Kitowicz, tylko coś bardzo starego może wydawać się nowe. Poczytajmy zatem o oszołamiającej europejskiej karierze szczupaka po polsku, cofnijmy się do czasów, gdy pasternak nie był tylko zabawnym słówkiem, a kucharze serwowali żółtonosy i sielanki. Wreszcie – poznajmy kulinarne przemyślenia świętych Piotra i Pawła, które na długie stulecia ukształtowały nasza żywieniową wyobraźnię.

Historia potraw to nieprzebrana skarbnica wiedzy o świecie, przekazywana z pokolenia na pokolenie. Niemal w każdym daniu można znaleźć garstkę wiedzy o przyrodzie i medycynie, czubatą łyżkę antropologii i kultury, szczyptę wydarzeń historycznych. I wyrazisty posmak religii, niepodzielnie regulującej zasady odżywiania i postu.

Autorzy „Kapłonów i szczeżui” to wytrawni znawcy historii zmieniających się smaków i świetni popularyzatorzy wiedzy o dawnej kuchni, a ich książka to idealny przepis ku pokrzepieniu nie tylko żołądka, ale przede wszystkim umysłu.

Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Numer ISBN

978-83-8049-852-5

Wymiary

133x215

Oprawa

miękka ze skrzydełkami

Liczba stron

336

Język

polski

da8jm4r

Podziel się opinią

Share
da8jm4r
da8jm4r

da8jm4r
da8jm4r
da8jm4r