Trwa ładowanie...
d2yswqh
08-11-2012 00:00

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje

książka
Oceń jako pierwszy:
d2yswqh
Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
Rok wydania
Autorzy
"__wlasne
Źródło: "__wlasne

Wciągająca opowieść o ponad tysiącletniej historii polskiej kuchni. Kluczem jest kultura polskiego stołu: sztuka kulinarna i obyczaje na przestrzeni wieków. Zaglądamy do chat pierwszych Piastów i do sarmackich spiżarni, biesiadujemy na zjazdach szlacheckich, w salonach bogatego mieszczaństwa, zajadamy się kawiorem w legendarnej Adrii, a w czasach PRL wpadamy na setę i galaretę do baru za rogiem lub na obiad do „placówki zbiorowego żywienia".

Treść książki stanowi niezrównany opis obyczajów, zbiór anegdot oraz informacji związanych z przygotowaniem jedzenia, konsumpcją, nakryciem stołu, a także imponujący przegląd sprzętów kuchennych.

To kulinarne dzieje Polski, które poznajemy dzięki dokumentom z przeszłości: relacjom zagranicznych poselstw, wypisom z inwentarzy i rachunków dworskich, jak również przeglądowi poradników i kalendarzy gospodarskich. Postaci wielkich smakoszy i słynnych obżartuchów poznajemy dzięki wspomnieniom i listom.

Niezwykła podróż w czasie zainspiruje, a na pewno zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Książka stanowi także znakomite opracowanie dla wielbicieli historii Polski.

Historia polskiego smaku. Kuchnia, stół, obyczaje
Numer ISBN

978-83-01-17102-5

Wymiary

195x235

Gatunek

Albumy,Książki kucharskie,Historia sztuki

Oprawa

6

Liczba stron

328

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2yswqh
d2yswqh
d2yswqh