Trwa ładowanie...
dxkqrhj
04-02-2020 12:06

Dzika strona jedzenia. Jak wybierać, przechowywać i przygotowywać warzywa i owoce, aby odzyskać ich dawno utracony smak oraz wydobywać wszystkie kryjące się w nich wartości odżywcze

książka
Oceń jako pierwszy:
dxkqrhj
Dzika strona jedzenia. Jak wybierać, przechowywać i przygotowywać warzywa i owoce, aby odzyskać ich dawno utracony smak oraz wydobywać wszystkie kryjące się w nich wartości odżywcze
Tytuł oryginalny

Eating on the Wild Side. The Missing Link to Optimum Health

Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Czy wiesz, że niektóre z dzikich odmian ziemniaka mogą zawierać do dwudziestu razy więcej odżywczych składników i antyoksydantów niż te odmiany, które spożywasz na co dzień? Ludzkość od lat inwestuje w uprawę roślin przede wszystkim bogatych w cukry i tłuszcze, jako drugorzędną cechę traktując zawartość witamin, przeciwutleniaczy czy błonnika. A to właśnie te substancje odżywcze pomagają żyć w zdrowiu i budują odporność. Jo Robinson, ceniona aktywistka żywieniowa, udowadnia, że uzbrojony w zawartą w tej książce wiedzę, możesz uzupełnić te braki w prosty sposób. Dzika strona jedzenia to zbiór rad i wskazówek dotyczących tego, jakie owoce i warzywa wybierać w sklepie lub na targu, a także jak je przygotowywać, żeby wyodobyć z nich esencję witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy i wszystkiego tego, co dała im natura. Każdy z rozdziałów tego roślinnego kompendium poświęcony został innemu rodzajowi warzyw czy owoców – by szczegółowo przedstawić dostępne na rynku gatunki, ich wartości odżywcze oraz proste i często zaskakujące metody na ich jak najzdrowsze przyrządzenie. To nie jest nudny spis danych żywieniowych, to książka, która będzie wyrywać cię z fotela po odkryciu każdej kolejnej wskazówki i ciekawostki. Daj się zaskoczyć! Odkryj, że: antybakteryjne właściwości czosnku można zwiększyć poprzez rozdrobnienie go 10 minut przed gotowaniem/pieczeniem; marchew gotowana w całości ma 25 procent więcej substancji redukującej ryzyko rozwoju raka, niż marchew gotowana w kawałkach; liście buraka są bogatsze w wartości odżywcze niż sam korzeń buraka; im mniejszy pomidor, tym więcej wartości odżywczych, a im bardziej czerwony, tym więcej antyoksydantów zawiera; w malinach jest więcej błonnika niż w otrębach zbóż. Wybierz się w podróż po gatunkach roślin, poznaj ich zdrowsze odmiany, które możesz kupić wszędzie. Naucz się wybierać te gatunki, które zawierają więcej mikroelementów, pomagających cieszyć się zdrowiem przez długie lata.

Dzika strona jedzenia. Jak wybierać, przechowywać i przygotowywać warzywa i owoce, aby odzyskać ich dawno utracony smak oraz wydobywać wszystkie kryjące się w nich wartości odżywcze
Numer ISBN

978-83-65442-89-5

Wymiary

165x240

Oprawa

miękka ze skrzydełkami

Liczba stron

372

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxkqrhj
dxkqrhj
dxkqrhj
dxkqrhj