Trwa ładowanie...
d2qcg78
15-04-2010 00:00

Czekolada - nowa harmonia smaku

książka
Oceń jako pierwszy:
d2qcg78
Czekolada - nowa harmonia smaku
Tytuł oryginalny

Cicccolato nuove armonie

Wydawnictwo
Inne
Źródło: Inne

Album jest unikalnym na rynku polskim, przepięknie ilustrowanym przewodnikiem po świecie czekoladowych smaków. Jeśli potrzebujesz najlepszego przepisu na tort Sachera, chcesz odkryć tajemnicę pysznego sufletu czekoladowego z wanilią albo zaskoczyć nawet najbardziej wybrednych smakoszy czekoladowymi uszkami z ragoût z królika – oto przed tobą książka o czekoladzie pełna pomysłów na pyszne i wykwintne desery. W jej pierwszej części odnajdziesz mnóstwo ciekawych wiadomości o historii „pokarmu bogów”, związanych z nim zwyczajach oraz nowoczesnych i tradycyjnych technikach jego produkcji, zaś w drugiej oryginalne i zaskakujące przepisy – największe sekrety mistrzów czekolady. Dzięki nim wszelkie kulinarne dzieła – klasyczne i nowo-czesne, słodkie i słone – zyskają nową, bo wzbogaconą o aromat czekolady, harmonię smaku.

Ten wspaniale wydany album oprócz tekstów dotyczących degustacji czekolady, jej drogi z kraju Majów i Azteków do Europy, rodzajów ziarna kakaowego i sposobów ich przygotowania zawiera ponad 70 najlepszych kulinarnych przepisów, w których najważniejsza jest oczywiście czekolada. Są to przepisy zarówno na potrawy proste i szybkie, jak i na te wykwintne i oryginalne. Każdy z nich opatrzono wspaniałą fotografią, która zwraca naszą uwagę na to, jak ważne są nie tylko smakowe, ale także wizualne walory tortów, czekoladek, deserów czy koktajli. Dodatkowo ubogaca tę książkę – elegancki prezent na każdą okazję dla przyjaciół-łakomczuchów – wyjątkowy rozdział pełen praktycznych informacji o „czekoladowych” instytucjach: muzeach i ekspozycjach, stowarzyszeniach i szkołach, a także festiwalach i targach. Wszystko po to, aby na nowo odkryć świat słodkości.

Szlachetna, prawie że zmysłowa, nieskończenie plastyczna czekolada jest po prostu ostatnią fazą przekształcenia dojrzewającego w dalekim słońcu ziarna kakaowego. Natura i praca rąk ludzkich sprawiają, że stała się ona ulubioną przez nas perełką smaku. Do nas należy, by ją poznać i jak najlepiej wykorzystać.

Czekolada - nowa harmonia smaku
Numer ISBN

83-7442-245-9

Wymiary

223x265

Gatunek

Albumy,Książki kucharskie

Oprawa

7

Liczba stron

184

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2qcg78
d2qcg78
d2qcg78