Andrzej Polan
Andrzej Polan to jeden z najlepszych szefów kuchni w Polsce, jest kucharzem dobrze znanym i doświadczonym. Polan wiele lat był szefem kuchni w hotelach o najwyższym prestiżu, a swoją rozpoznawalność zawdzięcza prowadzeniu kącika kulinarnego w "Dzień Dobry TVN".
Andrzej Polan – biografia
Polan Andrzej z zawodu jest pedagogiem nauczania początkowego (klasy 1-3), a z wyboru uzdolnionym kucharzem, który nauczycielską charyzmę wykorzystuje do szefowania w kuchni.
Zanim Polan całkowicie poświęcił się sztuce kucharskiej, prowadził kuchnie hotelowe w Warszawie i Zakopanem. Z kucharskiego doświadczenia Andrzeja Polany chętnie korzystały takie luksusowe inwestycje, jak Hotel Daglezja w Zakopanem, Hotel Polonia Palace w Warszawie oraz Centrum Kongresowe Warszawianka w Jachrance.
Wyjątkowych potraw Andrzeja Polany mogliśmy również spróbować w hotelowej restauracji Accor i w Novotel Warszawa Airport, gdzie Polan udowadnił, iż kuchnia hotelowa może zachwycać świeżością i doskonałym smakiem.
Andrzej Polan – restauracje
Po zakończeniu przygody z prowadzeniem dużych hoteli i przygotowywaniem hotelowych posiłków, Andrzej Polan zaczął pracę w restauracji Soul kitchen, gdzie mógł pozwolić sobie na rozwinięcie skrzydeł i kultywowanie kuchni kreatywnej.
Andrzej Polan jest właścicielem autorskiej restauracji, w którą włożył cały swój talent i serce i, jak sam przyznaje, jest z niej bardzo dumny. Restauracja ta nazywa się "Mała Polana Smaków". W 2015 roku, Andrzeja Polana wyróżniono statuetką Hermesa w kategorii Osobowość Gastronomii (statuetki przyznawane przez ogólnopolski branżowy miesięcznik Poradni Restauratora).
Życiowe motto Andrzeja Polana brzmi: "Proste przepisy, doskonałe produkty i genialny smak. Czy potrzeba więcej w kuchni?"
Andrzej Polan w telewizji
Oprócz smykałki do sztuki kulinarnej, Polan dobrze się prezentuje w telewizji, co sprawiło, że często widujemy go w kąciku kulinarnym "Dzień Dobry TVN". Ponadto, kucharza-celebrytę możemy zobaczyć w programie "Polska ze smakiem" (program emitowany na kanale Kuchnia+).
Andrzej Polan – książki
Andrzej Polan ma na swoim koncie parę opublikowanych książek o tematyce kulinarnej. Wśród nich najbardziej poczytne pozycje, to: "Doradca smaku 3" (Wydawnictwo Muza, rok wydania: 2016) oraz "Kuchnia Polana w obiektywie Wellmana" (Muza, rok wydania: 2009).
Bibliografia |
Podziel się opinią
Komentarze