Trwa ładowanie...

Konkurs na dyrektora unieważniony. Jest oświadczenie ws. Teatru im. J. Słowackiego w Krakowie

W piątek, 20 października, pojawiła się informacja o unieważnieniu konkursu na dyrektora jednego z krakowskich teatrów. Jak dowiadujemy się z oświadczenia przewodniczącego komisji, powodem mają być nieprawidłowości związane ze zgłoszeniami kandydatów.

Teatr im. Słowackiego mieści się tuż przy Rynku Głównym w KrakowieTeatr im. Słowackiego mieści się tuż przy Rynku Głównym w KrakowieŹródło: KAPIF
d16c87w

W piątek, 20 października, przewodniczący komisji konkursowej, która miała na celu wyłonienie dyrektora jednego z krakowskich teatrów, wydał zaskakujące oświadczenie dotyczące unieważnienia całego dotychczasowego procesu. Czym była podyktowana ta decyzja?

Kto obecnie jest dyrektorem Teatru im. Słowackiego?

Konkurs na dyrektora Teatru im. Słowackiego w Krakowie został ogłoszony przez Zarząd Województwa Małopolskiego w lipcu 2023 roku. Został on rozpisany pomimo sprzeciwu pracowników placówki kulturalnej, którzy stanowczo wzbraniali się przed zmianą osoby na tym stanowisku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Audiobooki, od których się nie oderwiecie. Masa superprodukcji

Od 2016 r. zajmuje je Krzysztof Głuchowski, który w latach 1995–1999 był dyrektorem słynnej Galerii Sztuki Współczesnej "Bunkier Sztuki" w Krakowie. Jego kadencja kończy się dopiero pod koniec sierpnia 2024 roku.

Krzysztof Głuchowski od siedmiu lat pełni funkcję dyrektora Teatru im. Słowackiego teatrwkrakowie.pl
Krzysztof Głuchowski od siedmiu lat pełni funkcję dyrektora Teatru im. SłowackiegoŹródło: teatrwkrakowie.pl

Dlaczego unieważniono konkurs na dyrektora krakowskiego teatru?

Jak czytamy w komunikacie, "Zarząd Województwa Małopolskiego, po rozpatrzeniu pisma, z uwagi na nieusuwalną wadę procedury konkursowej, podjął decyzję o unieważnieniu konkursu na stanowisko dyrektora Teatru im. Juliusza Słowackiego w Krakowie". Z prośbą o odwołanie konkursu zwrócił się do marszałka sam przewodniczący komisji.

d16c87w

Jak się okazało, powód jest dość prozaiczny, choć bardzo istotny. Chodzi mianowicie o naruszenie przez pracownika dziennika podawczego Urzędu Marszałkowskiego Województwa Małopolskiego koperty, w której znajdowały się materiały ofertowe jednego z uczestników. W takim przypadku decyzja mogła być tylko jedna.

Co dalej z konkursem na dyrektora teatru?

"Zgodnie z zasadami demokratycznego państwa prawa działania organów publicznych wymagają należytego udokumentowania podejmowanych przez siebie rozstrzygnięć. W zaistniałej sytuacji związanej z incydentem naruszenia koperty zawierającej ofertę uczestnika nie ma możliwości stwierdzenia prawidłowości podjętej przez komisję konkursową uchwały. Okoliczność ta nie daje się pogodzić z zasadami prawa, wobec czego przewodniczący komisji konkursowej uznał, że zachodzą obiektywne, wyjątkowe i szczególne okoliczności uzasadniające konieczność unieważnienia postępowania konkursowego" – podał w komunikacie Urząd Marszałkowski.

Nie wiadomo, do kogo należały materiały zgłoszeniowe, które znajdowały się w naruszonej kopercie. Trudno również powiedzieć, jak potoczą się losy konkursu, którego rozstrzygnięcie zaplanowane było na koniec października, a więc raptem za kilkanaście dni.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d16c87w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Wyłączono komentarze

Jako redakcja Wirtualnej Polski doceniamy zaangażowanie naszych czytelników w komentarzach. Jednak niektóre tematy wywołują komentarze wykraczające poza granice kulturalnej dyskusji. Dbając o jej jakość, zdecydowaliśmy się wyłączyć sekcję komentarzy pod tym artykułem.

Paweł Kapusta - Redaktor naczelny WP
Paweł KapustaRedaktor Naczelny WP