Trwa ładowanie...
d2jzmzk
31-01-2020 05:46

Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych

książka
Oceń jako pierwszy:
d2jzmzk
Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Kategoria
Wydawnictwo
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Obszerna publikacja, ukazująca bogactwo kulinarne Polski, prezentuje produkty regionalne i tradycyjne wpisane przez Komisję Europejską do specjalnego rejestru. Szczególną uwagę poświęcono 38 produktom regionalnym (tzw. produktom znanego pochodzenia), wśród których znalazły się m.in. smakowite sery ze słynnym oscypkiem na czele, a także śląskie kołacze, lubelskie cebularze, rogale świętomarcińskie, znakomite wędliny, wyborne miody i wiele innych przysmaków. Książka prezentuje nie tylko metody wytwarzania tych specjałów, ale także wiele ciekawostek związanych z regionami, z których pochodzą, ich specyfiką geograficzną i etnologiczną. Ukazuje miejsce omawianych produktów w tradycji i kulturze, nie tylko kulinarnej, danego regionu.
Książka zawiera także skrótowe opisy ponad 1500 produktów tradycyjnych, czyli wytwarzanych od lat według zakorzenionych w lokalnej tradycji metod i receptur.

Wielka księga produktów regionalnych i tradycyjnych
Numer ISBN

978-83-7887-410-2

Wymiary

240x330

Oprawa

twarda

Liczba stron

448

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2jzmzk
d2jzmzk
d2jzmzk
d2jzmzk