Trwa ładowanie...
d3ob5p3
15-04-2010 00:00

Slow food

książka
Oceń jako pierwszy:
d3ob5p3
Inne
Źródło: Inne

Ruch "Slow Food", który narodził się w 1986 r. we Włoszech, był reakcją na ekspansję fast foodów. Założyciel Carlo Petrini mawiał wówczas, że globalizacja w gastronomii to prawdziwa klęska. - Nikt już nie potrafi przyrządzać potraw z mojego dzieciństwa. Na całym świecie je się dziś te same dania, przyrządzone z tych samych ingrediencji narzeka. Początkowo Slow Food przyznawał nagrody wybranym restauracjom i kuchmistrzom. Dotarło do nas jednak, że kuchnia i stół to konsekwencja całego procesu, który zaczyna się już na polach - mówi Carlo Petrini. Slow Food zaczął pozyskiwać w świecie zaskakującą liczbę wpływowych zwolenników, w tym prezydentów, premierów, noblistów, twórców, naukowców i dziennikarzy. Uzyskanie znaku Slow Food jest dziś marzeniem producentów żywności, bo nazwa organizacji stała się synonimem dobrego smaku.

Slow food
Numer ISBN

83-88872-61-3

Wymiary

160x230

Gatunek

Książki kucharskie,Literatura faktu

Oprawa

1

Liczba stron

280

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ob5p3
d3ob5p3
d3ob5p3