Głód
Już po wybuchu wojny załamał się międzynarodowy handel żywnością, a w kolejnych latach ustał całkowicie. Głód był powszechny. W wielu miejscach tragiczna sytuacja jeszcze bardziej pogorszyła się po zakończeniu wojny. Tuż po ogłoszeniu pokoju alianci rozpaczliwie i bez powodzenia próbowali nakarmić miliony głodujących Europejczyków. Powojenny głód był jednym z najbardziej palących i najtrudniejszych problemów do rozwiązania.
"Trudno zrozumieć, że lśniące małe puszki mielonego mięsa i sardynek mogą wręcz doprowadzić w obozie do rozruchów, że torebki herbaty Lipton, puszki kawy Varrington House i tabliczki witaminizowanej czekolady potrafi ą przyprawić ludzi niemal o szaleństwo z pożądania. Ale tak jest. Stanowi to w takim samym stopniu część zniszczeń, co nagie ruiny Frankfurtu. Tylko że to są ruiny ludzkiej duszy. Patrzenie na nie jest tysiąc razy bardziej bolesne" - pisała pod koniec 1945 roku Kathryn Hulme, zastępczyni dyrektora w jednym z bawarskich obozów dla uchodźców.