Rozpoczął się Ogólnopolski Tydzień Wegeterianizmu
Rozpoczął się Ogólnopolski Tydzień Wegeterianizmu
Jeśli wyrzucimy ze swojego jadłospisu mięso, będziemy zdrowsi, przyczynimy się do poprawy stanu środowiska, a przede wszystkim przestaniemy przykładać rękę do cierpienia zwierząt - przekonują organizatorzy Ogólnopolskiego Tygodnia Wegeterianizmu.
Coraz więcej ludzi na świecie decyduje się na bezmięsny styl życia - z powodów etycznych, zdrowotnych lub ekologicznych. Wegetarianie są narażeni na mniejsze ryzyko chorób serca, nowotworów i cukrzycy niż osoby jedzące mięso. Produkcja mięsa niekorzystnie wpływa na środowisko - do wyprodukowania kilograma wołowiny trzeba zużyć 100 tys. litrów wody, a hodowla zwierząt przyczynia się do powiększania dziury ozonowej.
Podczas Ogólnopolskiego Tygodnia Wegetarianizmu, który potrwa od 11 do 17 maja, będzie można przekonać się, jakie korzyści wynikają z przejścia na wegetarianizm. Przez 7 dni w ponad 100 miastach Polski będą organizowane imprezy adresowane głównie do osób, które nie są - jeszcze - przekonane do zmiany diety i stylu życia.
My zaś przedstawiamy wam najciekawsze książki zawierające przepisy wegetariańskie.