Piotr Adamczewski
Dziennikarz, krytyk kulinarny „Polityki”. Autor książki kucharskiej z ambicjami literackimi pt. „Wielki świat od kuchni”, współautor siedmiu przewodników po restauracjach Warszawy i okolic pt. „Za stołem”. Zwiedził jako reporter niemal wszystkie (z wyjątkiem Australii) kontynenty, wszędzie zaglądając do kuchni i zaprzyjaźniając się z kucharzami. Tak bowiem najlepiej poznaje się i kraje i ludzi. Zna najwybitniejszych kucharzy Polski i Francji. Gotuje od 30 lat. Skończył kurs sommellierów w Bordeaux. Oprócz tego jest absolwentem polonistyki UW. Pracował jako reporter w nieistniejącym już „Sztandarze Młodych”. Potem w latach 1981-1983 poza zawodem. I znów od 1984 r. w „Polityce” na sekretarskim stołku. Od 12 lat prowadzi rubrykę „Za stołem”. Zajmuje się krytyką literacką i telewizyjną. Ma stałą audycję kulinarną w TOK FM.
Żonaty (cały czas z tą samą kobietą), ma jedną córkę i dwoje wnucząt. Wszyscy lubią jeść i gotować.
Bibliografia |
Podziel się opinią
Komentarze