Trwa ładowanie...
d3u1k1r

Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu

książka
d3u1k1r
Oceń jako pierwszy:
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
Materiały prasowe

Więcej niż książka kucharska, więcej niż rozmowa! Piąty smak jest niczym szósty zmysł. Wykracza ponad doznania zarezerwowane dla podniebienia. Jest trudny do nazwania i dla wielu osób nieosiągalny. Niektórzy po prostu go mają.To z nimi rozmawia Łukasz Modelski - o kuchni, smakowaniu, piciu, literaturze, historii, miłości, przypadku i zmysłach. Celowo nie ma wśród nich absolwentów szkół kucharskich. To na swój sposób amatorzy, którzy przerośli niejednego mistrza: restauratorka i dziennikarka Agnieszka Kręglicka; laureatka Pulitzera, prywatnie żona Radosława Sikorskiego – Anne Applebaum; twórca międzynarodowego ruchu Slow Food Carlo Petrini; Patricia Atkinson – Angielka, która osiadła we Francji, by produkować wino; autorka Jedz, módl się, kochaj Elizabeth Gilbert; kucharz i bibliofil – Grzegorz Łapanowski; koneser wina Tomasz Kolecki-Majewicz i smakosz whisky Charles MacLean; osobista kucharka Mitterranda – Danièle Mazet-Delpeuch oraz Michel – prawnuk Auguste Escoffiera, najsłynniejszego francuskiego kucharza XX wieku, który przed laty wspominał o istnieniu „piątego smaku“. Poza słodkim, słonym, kwaśnym i gorzkim podejrzewał, że czujemy coś jeszcze. Zgodnie zjęzykiem epoki nazywał to „wyśmienitością“. Sto lat później japońskim naukowcom udało się odszukać i zbadać receptory piątego smaku. Według nich „umami“ jest smakiem „pełnym“, „domykającym“ inne smaki. Piękne, barwne wydanie okraszone starymi rycinami i przepisami kulinarnymi na ulubione dania niektórych rozmówców. Łukasz Modelski (ur. 1970) – dziennikarz, z wykształcenia historyk sztuki i cywilizacji średniowiecza. Jest zastępcą redaktora naczelnego magazynu „Twój Styl”. prowadzi audycję „Droga przez mąkę” w radiowej Dwójce. Autor książek: „Dziewczyny wojenne” i „Fotobiografia PRL”.

d3u1k1r
Piąty smak. Rozmowy przy jedzeniu
Numer ISBN

978-83-08-05486-4

Wymiary

167x234

Oprawa

miękka ze skrzydełkami

Liczba stron

292

Język

polski

Podziel się opinią

Share
d3u1k1r
d3u1k1r
d3u1k1r
d3u1k1r
d3u1k1r