Trwa ładowanie...
recenzja
07-02-2014 19:52

Paryż jest tam, gdzie moje serce

Paryż jest tam, gdzie moje serceŹródło: "__wlasne
dm230m2
dm230m2

Ameryka pogrążona jest w kryzysie; pojawia się singielka, która nie lubi swego stanu im dłużej w nim przebywa, prowadzi blog kulinarny, a na życie zarabia jako redaktorka w agencji reklamowej. Pewnego dnia jej pragnienia zostają spełnione – może się przenieść do ukochanego Paryża, gdzie dostaje możliwość przygotowania kampanii dla jednej z największych uznanych marek. Czy można chcieć czegoś więcej?

Ale Amy chce. Kocha czekoladę i francuskie słodycze, dlatego to one będą stanowić głównych bohaterów tej historii. To, co dzieje się w życiu Amy, ma przełożenie na kolejne słodkości, które pobudzają zmysły. Historia Paryża oczami Amy to przewodnik po konkretnych miejscach, w których można się godzinami zachwycać niezwykłymi eklerami czy makaronikami. Bohaterka jest trochę rozdarta pomiędzy swoim europejskim marzeniem a nowojorskim mieszkaniem. Przychodzi moment, w którym czuje się trochę wyobcowana w każdym z tych miejsc. Wtedy ponownie panaceum na wszystko stają się słodycze.

Każdy rozdział o wielce apetycznym tytule kończy się spisem miejsc, godnych polecenia, w obydwu miastach, uzupełnionym o dokładne namiary, gdzie można zjeść pyszne dzieła sztuki cukierniczej. Przydatne adresy są także umieszczone na końcu książki i z takiej ściągawki w tym cukierniczym przewodniku także warto skorzystać.

Akcja książki jest nieco senna i prowadzi od cukierni do cukierni, od kolejki po chrupiące, świeżo upieczone bagietki po pudełko z cudownymi słodyczami, ręcznie robionymi, które zachwycają nawet najbardziej wybrednych. I tak, jak alkoholik potrafi znaleźć miejsce, w którym może się czegoś napić, tak autorka potrafi odnajdywać perełki, niepozorne lokale, w których Francuzi delektują się pysznymi ciastkami, ręcznie robionymi pralinami, tostami zanurzonymi w słodkiej masie. Wśród gór słodkości pojawia się także akcent polski w postaci ciasta drożdżowego, maczanego w słodkim alkoholu. O samym ciastku wcześniej nie słyszałam, ale pewnie wynika to z tego, że i cukiernik, przypisywany Polakom, jakoś nie obił mi się o uszy, a samo ciastko ma tyle wspólnego z Polską, co ryba po grecku z Grecją.

dm230m2

Zatem jeśli jesteście głodni – odradzam. Jeśli jesteście podatni na sugestie – odradzam, ponieważ po lekturze tej książki marzyłam o tym, aby stworzyć albo chociaż kupić niepozorne ciasteczka, słodkie i zachwycające, które przywrócą mnie do życia. I to się autorce udało. Podobnie jak stworzenie mapy cukierniczych atrakcji paryskich i nowojorskich, w którą warto się uzbroić, planując podróż po którymś z wymienionych miast.

dm230m2
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dm230m2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj