Domowa paszteciarnia - Grzegorz Labuda
Przechodzimy do książek kucharskich, które ujęły nas swoim dwuznacznym, pretensjonalnym lub co najmniej niezbyt szczęśliwym tytułem. Nie oznacza to oczywiście, że przepisy, które znajdziecie w tych zbiorach nie są warte wypróbowania, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by uśmiechnąć się szeroko po zerknięciu na te okładki. Naszym faworytem w tym nieformalnym plebiscycie jest "Domowa paszteciarnia", a Waszym zdaniem, które z tytułów zasługują na wyśmianie?
Domowa paszteciarnia to zbiór przepisów na rozmaite pasztety, galarety, farsze, pasty oraz musy, które stanowią wyśmienite przystawki i zakąski na każde spotkanie przy stole. Znajdziecie tu nie tylko propozycje dań mięsnych, m.in. pasztet z cielęciny czy pasta z wątróbki drobiowej ? ale także receptury na specjały z ryb, warzyw, grzybów i nabiału ? m.in. mus z łososia czy farsz z sera żółtego i orzechów włoskich. Oryginalne potrawy szefa kuchni renomowanego hotelu, Grzegorza Labudy, dzięki dokładnemu opisowi sposobu przygotowania są proste do przyrządzenia nawet dla osób niezbyt biegłych w sztuce kulinarnej.