Pancakes z ananasami (na ok. 12 szt.)
Lekkie, delikatne placuszki na maślance. Smakiem i grubością bardziej przypominają racuszki niż naleśniki. A równie szybkie są w przygotowaniu. Zamiast ananasów można dodać pokrojone na plasterki banany lub jabłka. Doskonałe na podwieczorek lub późne śniadanie, a dzieci za nimi przepadają.
3/4 szklanki mąki pszennej (można zastąpić połowę mąki mąką razową)
1 szklanka maślanki, kefiru lub jogurtu naturalnego
1 jajko
pół czubatej łyżeczki sody oczyszczonej
pół czubatej łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z 1 cytryny
pół łyżeczki cynamonu
2 łyżki jasnego brązowego cukru
2 łyżki oleju
1 nieduży banan, pokrojony na plasterki
150 g ananasów (4 krążki), pokrojone na mniejsze kawałki
Do naczynia wsypać mąkę, cukier, proszek, sodę, cynamon, wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać roztrzepane jajko, maślankę, skórkę z cytryny, olej, wmieszać pokrojone banany i kawałki ananasów. Zawartość naczyń połączyć, wymieszać.
Smażyć na nieprzywierającej patelni, na minimalnej ilości oleju. Przewracać na drugą stronę gdy na powierzchni placuszka pokażą się pęcherzyki powietrza, do złotego koloru. Podawać gorące z syropem klonowym, złocistym syropem lub miodem.