Mini serniczki cappuccino (składniki na 12 szt.)
80 g pokruszonych ciastek pełnoziarnistych typu digestive
500 g twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
2 duże jajka
pół szklanki śmietany kremówki 36%
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (proszku)
2/3 szklanki jasnego brązowego cukru
1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki likieru kawowego
Ponadto do dekoracji:
300 ml schłodzonej śmietany kremówki 36% + 2 łyżki cukru pudru
kakao, do oprószenia
czekoladowe ziarenka kawowe
Ciastka pokruszyć do otrzymania masy o konsystencji piasku (blenderem lub przy pomocy wałka). Formę do muffinek na 12 sztuk wyłożyć papilotkami. Na dno papierków nasypać pokruszonych ciastek, rozdzielając równo pomiędzy wszystkie papilotki.
Śmietanę kremówkę podgrzać w małym garnuszku, dodać kawę, mieszając, do rozpuszczenia kawy. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić.
W misie miksera umieścić zmielony twaróg, jajka, kremówkę z rozpuszczoną kawą, oba cukry, mąkę pszenną, likier kawowy. Zmiksować tylko do połączenia się składników (nie dłużej) i uzyskania gładkiej serowej masy.
Masę serową przelać do papilotek, do 4/5 ich wysokości. Piec w temperaturze 170şC przez około 35 - 40 minut, aż powierzchnia serniczków będzie ścięta a one same lekko się napuszą. Wystudzić w piekarniku, włożyć na całą noc do lodówki.
Kolejnego dnia śmietanę kremówkę ubić, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Ozdobić serniczki. Oprószyć kakao i udekorować czekoladowymi ziarenkami kawy. Przechowywać w lodówce.