Cytrynowe trufelki z białej czekolady i mascarpone (na ok. 25 szt.)
250 g serka mascarpone
1 szklanka pełnego mleka w proszku ('niebieskiego')
200 g białej czekolady
skórka otarta z 2 cytryn
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Do obtaczania: 150 g dowolnej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub cukru pudru
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Z cytryn otrzeć skórkę, z jednej wycisnąć sok. W misie miksera umieścić serek mascarpone, mleko w proszku, dodać roztopioną czekoladę i zmiksować na puszystą, jednolita masę. Powoli i stopniowo dolewać sok z cytryny, cały czas miksując. Dodać skórkę otartą z cytryn i zmiksować.*
Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą, schłodzić przez 2 - 3 godziny w lodówce. Kiedy masa zgęstnieje na tyle, że będzie można z niej formować kulki, wyjąć z lodówki. Formować trufelki wielkości orzecha włoskiego, układać na talerzyku. Schłodzić (można przez całą noc).
Schłodzone trufelki obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej lub w cukrze pudrze. Warto je 10 minut wcześniej włożyć do zamrażarki, by czekolada zastygała na nich natychmiastowo. Przechowywać w lodówce.
*na tym etapie należy skosztować masy; jeśli dla Was będzie za mało słodka można wmiksować cukru pudru, wedle uznania.