Trwa ładowanie...
d2p06mi
15-04-2010 00:00

Kuchnia podlaska

książka
Oceń jako pierwszy:
d2p06mi
Kuchnia podlaska
Autorzy
Inne
Źródło: Inne

Bogactwo kultur obfituje rozmaitością i wielością potraw. Kuchnia podlaska zawiera wszystko to, co wiąże się z historią Polski, szlachecką tradycją i najlepszymi recepturami rodzimego gorzelnictwa. Dzięki przepisom zaczerpniętym z dawnych ksiąg kucharskich powrócą na nasze stoły nieco zapomniane potrawy: kartacze, zając w galarecie, litewski chleb, kindziuk, kołduny, piróg, ziemniaczana baba oraz własnej produkcji sery, wódki i nalewki. Kuchnia podlaska to esencja regionu, tworzona przez lata w mozaice narodów, kultur i religii. W dymie z kominów wiejskich chałup przycupniętych pod lasami, w zapachu chleba i siana. W szlacheckich dworkach, mieszczańskich kamienicach i żydowskich karczmach. Tworzona przez sąsiadów, a czasami i wrogów. Przez osadników i uciekinierów. Kuchnia powstała na ziemi ciężko doświadczonej przez wojny i pożogi. Na ziemi - tak jak i ona - dzikiej i zapomnianej. Tworzona przez ludzi prostych, ale serdecznych i szczerych.

Kuchnia podlaska
Numer ISBN

83-7298-934-6

Wymiary

160x240

Gatunek

Książki kucharskie

Oprawa

6

Liczba stron

255

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2p06mi
d2p06mi
d2p06mi