Kuchnia kresowa
Autorzy |
Jest chyba jednym z najbardziej złożonych kulinarnych zjawisk. Znajdziemy tu wpływy tradycji litewskiej, ukraińskiej, białoruskiej, a także tatarskiej. Dociekliwi badacze doszukali się również nieco galicyjskich akcentów. Typowym daniem z tamtych stron są kutia, hreczuchy, gołąbki, kulebiaki z drożdżowego ciasta, kołacze, kołduny, chłodniki, oładki, kwaszeniny, cepeliny, solianki i wiele innych. Nikt nie pogardził też szafranówką czy mieduchą. Potrawy kuchni kresowej nie są szczególnie wykwintne, można powiedzieć, że raczej sa oszczędne, prawie biedne choć z całą pewnością nie odnosi się to do ich smaku. Wiele dań na trwale weszło do naszego codziennego jadłospisu. Warto poszerzyć nasze menu o kilka odkurzonych pomysłów z babcinych i dziadkowych kuferków.
Numer ISBN | 978-83-7404-637-4 |
Wymiary | 145x205 |
Gatunek | Książki kucharskie |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 224 |
Podziel się opinią
Komentarze