Kolejny kraj w przewodniku Michelin
Popularny przewodnik po najlepszych światowych restauracjach Michelin doda po raz pierwszy lokale z Litwy. Ogłoszenie premierowego zestawienia litewskich kulinarnych perełek odbędzie się 13 czerwca w Wilnie.
Inspektorzy Michelin odwiedzili miasta w całym kraju. Byli w Kłajpedzie, Trokach, Kownie oraz w Wilnie. W spektrum ich zainteresowań znalazły się zarówno tradycyjne dania litewskie, jak i te inspirowane kuchnią międzynarodową, ze szczególnym uwzględnieniem produktów lokalnych i sezonowych.
Wyboru dokonano w oparciu o międzynarodową metodologię przewodnika Michelin, polegającą na anonimowej i niezależnej ocenie restauracji na podstawie 5 kryteriów dotyczących kuchni. Są to: jakość składników, mistrzostwo techniki, smak potraw, osobowość szefa kuchni wyrażona w jego działaniach oraz konsekwencja w utrzymaniu wysokiej jakości menu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Syn Justyny Steczkowskiej debiutuje na salonach! Mówi o show biznesie i swoich planach na przyszłość
- Przewodnik po Litwie wieńczy wprowadzanie krajów bałtyckich do naszego zestawienia. Będzie to kompleksowe źródło informacji o miejscach gwarantujących najlepsze doznania kulinarne. Nasz wybór podkreśli wyjątkowość litewskiej gastronomii i będzie stanowić uznanie dla talentu, pasji i kreatywności szefów kuchni oraz ich szacunku do kulinarnych tradycji. Nasi inspektorzy kończą prace nad pierwszą selekcją. Z niecierpliwością czekamy na moment, gdy będziemy mogli przedstawić jej wyniki miłośnikom jedzenia na całym świecie - mówi WP Gwendal Poullennec, dyrektor marki "Guide Michelin".
"Wyżyny sztuki kulinarnej"
Przedstawicielka litewskiego Ministerstwa Ekonomii i Innowacji Aušrinė Armonaitė podkreśliła, że "to wyróżnienie doskonale wpisuje się w obchody 700. rocznicy powstania Wilna i wpisanie modernistycznej architektury Kowna na listę UNESCO".
Znany włoski szef kuchni i instruktor kulinarny, Gian Luca Demarco, mieszkający na Litwie od ponad 16 lat powiedział, że dodanie litewskich restauracji do tego przewodnika akurat w 2024 r. to "idealny moment". Według Demarco, litewscy szefowie kuchni dokonali tu przemiany gastronomii, czerpiąc z doświadczeń zdobywanych podczas podróży po świecie.
- Litewscy profesjonaliści wznoszą się na wyżyny sztuki kulinarnej, tworząc prawdziwe arcydzieła – przyznaje Demarco.
Przewodnik Michelin został stworzony w 1900 roku przez założycieli firmy oponiarskiej Michelin, których celem było zachęcenie rosnącej liczby posiadaczy aut do podróżowania. Od tego czasu publikacja stanowi źródło informacji na temat rozwoju miejsc i kierunków gastronomicznych, poleca najlepsze restauracje.
Uroczyste ogłoszenie pierwszego zestawienia litewskich restauracji w przewodniku Michelin odbędzie się 13 czerwca w Pirkliu Club w Wilnie.