Trwa ładowanie...
d1vx5b2
18-09-2023 10:20

Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści

książka
Oceń jako pierwszy:
d1vx5b2
Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Nie ma jednej kuchni greckich wysp – kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali.

Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejne
archipelagi i kulinarne zakątki, by słuchać, smakować i sprawdzać. Podążając za wonią
tymianku, goździków, gałki muszkatołowej i oregano, stara się znaleźć to, co w Grecji
najbardziej pożądane, a zarazem najtrudniejsze do opisania – KEFI.

Kulturowo odległe, językowo nieprzekładalne, za to instynktownie odczuwalne
wszystkimi zmysłami. Możemy doświadczyć KEFI, gdy patrzymy na Greków siedzących
wokół stołu, roześmianych, głośno rozmawiających, tańczących – wtedy właśnie dzieje się
grecka magia. Przepisy zebrane w tej książce pomogą Wam spełnić podstawowy warunek
tego stanu – przygotować dobre jedzenie. A reporterskie opowieści – zrozumieć życie
wyspiarzy i poczuć atmosferę ich małych ojczyzn. Reszta zależy od Was.

Bo KEFI może się zadziać wszędzie, nie tylko na greckich wyspach!

Kefi. Greckie wyspy - smaki i opowieści
Numer ISBN

978-83-8032-970-6

Wymiary

197x246

Oprawa

twarda

Liczba stron

288

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1vx5b2
d1vx5b2
d1vx5b2
d1vx5b2