Trwa ładowanie...
d1u7x0j
05-02-2020 09:10

Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej. Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów

książka
Oceń jako pierwszy:
d1u7x0j
Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej. Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów
Tytuł oryginalny

Food, Drinks and Culinary Art in English and Polish Terminology

Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Wydawnictwo
Seria
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Słownik terminów kulinarnych polsko-angielski i angielsko polski. Część polsko-angielska zawiera nazwy potraw polskich, współczesne i tradycyjne, regionalne i świąteczne, wraz ze składnikami oraz sposobami przyrządzania i podawania.

Część angielsko-polska to potrawy angielskie, amerykańskie oraz z innych tradycji kulinarnych, które zadomowiły się na stałe w języku angielskim, z opisami ich składu i sposobu podawania).

Ponadto w słowniku znajdziemy m.in. nazwy napojów alkoholowych, bezalkoholowych i koktajli, mięs, wędlin, ryb, przyprawy, ziół, rośli leczniczych, nazwy sprzętu, narzędzi, naczyń, urządzeń kuchennych, bielizny stołowej, szkła i wiele innych.

Słownik podaje też przykłady języka formalnego i potocznego w kontekście zachowań i zwyczajów związanych z jedzeniem, obsługą i przyjmowaniem gości.

Anna Sancewicz-Kliś jest współautorką wydanego przez Poltext Słownika turystyki i hotelarstwa polsko-angielskiego i angielsko-polskiego.

Z wykształcenia anglistka po UW, wykłada od lat turystykę w szkołach wyższych. Rzeczoznawca MEN w zakresie podręczników do kształcenia zawodowego o profilu technik turystyki.

Jedzenie, napoje i kulinaria w terminologii polskiej i angielskiej. Słownik dla smakoszy, kucharzy i restauratorów
Numer ISBN

978-83-7561-393-3

Wymiary

145x205

Oprawa

twarda

Liczba stron

440

Język

polski

d1u7x0j

Podziel się opinią

Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1u7x0j
d1u7x0j
d1u7x0j
d1u7x0j