Przepis prosto od gwiazdy
Sałatka na obniżenie ciśnienia
Porcja - 370 kcal
Składniki na 2 porcje: 2 ugotowane buraki 4 łodygi selera naciowego 3 jajka 1 czerwona cebula garstka orzechów włoskich 2 garści dowolnych zielonych liści (sałata, rukola, szpinak) 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy dijon sól morska i pieprz czarny do smaku
Sposob przygotowania: Umyłam dokładnie zielone liście i łodygi selera. Jajka sparzyłam wrzątkiem i ugotowałam na twardo. Cebulę pokroiłam w cienkie piórka. W osobnej miseczce wymieszałam oliwę z oliwek, musztardę, sól i pieprz. Na talerzu rozłożyłam zielone liście, cienkie plasterki selera, ugotowane buraki pokrojone w kostkę, cebulę, posypałam orzechami i polałam dressingiem.