Jan Kuroń
Jan Kuroń to syn kucharza Macieja i wnuk znanego opozycjonisty Jacka. Poszedł on w ślady ojca i podobnie, jak on został cenionym, w całej Polsce, kucharzem. Znany jest w głównej mierze z różnych programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej. Występował także w programie „Agent Gwiazdy”.
Jan Kuroń – kucharz
Jan Kuroń *poszedł w ślady swojego słynnego ojca – *Macieja Kuronia i podobnie, jak on został kucharzem. Pierwsze doświadczenia kulinarne zdobywał w polskich restauracjach, a następnie szkolił się pod okiem najlepszych szefów kuchni w Hiszpanii, we Włoszech, w Chorwacji i w Wielkiej Brytanii. Uczył się także w prestiżowej szkole Le Cordon Bleu w Londynie. Oprócz tego ma na swoim koncie wiele specjalistycznych kursów kulinarnych. Kuroń znany jest z tego, że najchętniej sięga po polskie, regionalne produkty. Jak sam twierdzi w kuchni w szczególności upodobał sobie sezonowość i lokalność.
Jan Kuroń – książki
Dowodem talentu i umiejętności Jana Kuronia jest umieszczenie go w gronie 16 najlepszych szefów kuchni w Polsce, w tym m.in. wśród Roberta Sowy i Jerzego Pasikowskiego. Kuroń jest jednym ze współautorów przepisów w książce kulinarnej pt. „Księga szefów Kuchni”. Oprócz tego ma na swoim koncie całkowicie autorski poradnik, w którym udziela Polakom lekcji na temat ekonomii w kuchni – odpowiada na pytania: jak nie marnować jedzenia, a także jak planować zakupy. Warto także wspomnieć, że wraz ze swoim bratem wydał książkę z przepisami.
Jan Kuroń – osobowość telewizyjna
Jan Kuroń jest znaną osobowością telewizyjną – prowadzi swój własny cykl „Jasiek zna się” w „Dzień Dobry TVN”, w którym propaguje nie tylko regionalne produkty, ale także kuchnię tradycyjną, której nauczył się od swojego ojca. Oprócz tego wziął udział w trzeciej edycji wznowionego programu „Agent Gwiazdy”. Jak sam przyznawał w wywiadach za tą decyzją, kryła się w głównej mierze chęć poznania orientalnych smaków Azji Środkowo-Wschodniej.
Jan Kuroń – działalność społeczna
Syn słynnego Macieja Kuronia znany jest również ze swojej działalności charytatywnej. Jest ambasadorem Banków Żywności, czyli punktów, w których gromadzona i dystrybuowana jest żywność z krótkim terminem przydatności. Oprócz tego był on ekspertem kampanii „Teraz pstrąg”, której celem było promowanie polskich wyrobów regionalnych.
Jan Kuroń – życie prywatne
Jan Kuroń prywatnie jest szczęśliwym mężem Anety, ojcem Ignasia, a także wielbicielem psów (co potwierdza nominacja do nagrody „Serce dla zwierząt”). Oprócz tego prowadzi pokazy kulinarne, wspiera edukację młodych kucharzy, a także jest aktywnym użytkownikiem mediów społecznościowych, w których chętnie dzieli się swoimi przepisami.
Bibliografia |
Podziel się opinią
Komentarze