Jak smakuje człowiek?
Jak smakuje człowiek?
_ Kuchnia kanibala, czyli 22 potrawy z człowieka_ to jedyna na rynku, bogato ilustrowana książka kucharska dla nieortodoksyjnego smakosza. Już nigdy nie zaskoczy Cię niespodziewana wizyta teściów, krewnych i przyjaciół, kiedy w lodówce tylko półtusza z listonosza. Otwórz się na magiczny świat kuchni kanibala i zajadaj, aż ci się będą uszy trzęsły! Na kolejnych stronach przedstawiamy kilka potraw zaprezentowanych w książce oraz... znane postaci, które ze względu na swe kulinarne upodobania mogłyby je polecić. Życzymy smacznego!
Móżdżek w burakach
Mówi się, że to potrawa artystów oraz elit politycznych, ale przecież i nam, zwykłym śmiertelnikom, należy się odrobina przepychu na domowym stole.
Do 2 litrów wrzącej wody wlewamy ocet, wkładamy mózg, obgotowujemy przez średnio 10 minut (w zależności od wykształcenia lub płci dawcy). Następnie wyjmujemy na sito i po odsączeniu obieramy z żyłek. Ugotowane buraki ścieramy drobno na tarce i wraz z pokrojoną w kostkę cebulą podsmażamy na smalcu, aż do powstania zwartej masy, którą wykładamy na półmisek. Na wierzch kładziemy mózg i obficie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z grzankami.