Imperium Gessler od kuchni
Rok wydania | 2011 |
Autorzy | |
Wydawnictwo |
Klan Gesslerów. Bez nich trudno wyobrazić sobie restauracyjny biznes w Polsce. Na nich chcą wzorować się wszyscy. To opowieść o tym, jak Magda, Marta, Adam i Piotr zawładnęli naszą kulinarną wyobraźnią, i jednocześnie przewodnik po ich największych dokonaniach – kultowych lokalach w sercu Warszawy. To również opowieść o tym, jak cała czwórka nieustannie ze sobą rywalizuje...
Magda – najbardziej przebojowa i rozpoznawalna. Trudno wyobrazić sobie warszawską Starówkę bez szyldów z jej nazwiskiem. Dorastała m.in. w Bułgarii, na Kubie i w Hiszpanii. Ukończyła malarstwo w Madrycie, co ma znaczenie dla bujnego stylu, wedle którego urządza lokale. A gdy już urządzi, zamienia je w miejsca kultowe.
Marta – jeśli Magdę nazwiemy maksymalistką, to Marta bez dwóch zdań jest minimalistką. Stawia na ascezę (z domieszką modernistycznego designu). Wnętrze swej Qchni Artystycznej traktuje – bez pretensjonalności – jako kwintesencję siebie. Zresztą jak przyznaje, kuchnia to jej azyl. Kreuje, wymyśla formy. Ostatnio to ją wszyscy kopiują we wszystkim.
Adam – to z kolei wizjoner. Nieco spełniony aktor – grał w filmach – ale na pewno niespełniony reżyser teatralny, zamienia więc sztukę kulinarną w sztukę piękną. Kilka talentów: świetny kucharz, biznesmen, znawca historii i dobrych manier.
Numer ISBN | 978-83-7700-023-6 |
Wymiary | 140x225 |
Gatunek | Literatura faktu |
Oprawa | 3 |
Liczba stron | 248 |
Podziel się opinią
Komentarze