Dobra kasza nasza
Autorzy |
Jagły jadano na dworze Władysława Jagiełły i Anny Jagiellonki, przyzwyczajenia dworskie zmienił dopiero Jan III Sobieski, przywożąc z Odsieczy Wiedeńskiej ziemniaki. Kasza uchodziła niegdyś za pożywienie wyrafinowane, choć w ostatnim stuleciu traktowana jest inaczej.
To bardzo tania i zdrowa żywność, można ją podawać do mięs, warzyw, ryb i owoców, może też służyć jako farsz do pierogów, zapiekanek i dań jarskich. Taką konkurencję trudno wytrzymać, więc kasza wygrywa pod względem dietetycznym z makaronem i ryżem.
W książce podano przepisy na dania z kaszą gryczaną, jaglaną, perłową, jęczmienną, kukurydzianą, krakowską, manną, kuskus; na dania obiadowe i desery też.
Numer ISBN | 978-83-7404-616-9 |
Wymiary | 133x192 |
Gatunek | Książki kucharskie |
Oprawa | 6 |
Liczba stron | 160 |
Podziel się opinią
Komentarze