Dieta podczas chemioterapii. Pięć kroków do wzmocnienia zdrowia w trakcie leczenia raka
Tytuł oryginalny | The Chemotherapy Diet: 5 Steps to Staying Healthy During Cancer Treatment |
Forma wydania | Książka |
Rok wydania | 2016 |
Autorzy | |
Kategoria | |
Wydawnictwo |
To zdumiewające, że 20-40 procent pacjentów chorych na raka umiera z przyczyn związanych ze złym odżywianiem się, a nie z powodu samej choroby, zaś u 80 procent pacjentów rozwija się jakaś forma klinicznego niedożywienia. - Państwowy Instytut Onkologii Co powinien jeść pacjent poddawany chemioterapii? Czy dieta może wpływać na przebieg terapii? Chemioterapia stosowana u osób chorych na raka nie tylko osłabia organizm i jego odporność, ale może także powodować utratę apetytu lub jadłowstręt. Dlatego tak istotny podczas leczenia jest sposób odżywiania pacjenta, zbilansowana, pełnowartościowa i wzmacniająca dieta dostosowana do zmian zachodzących w jego apetycie i wrażliwości kubków smakowych. Książka Mike’a Herberta to świetnie napisany przewodnik po diecie dla pacjentów poddanych chemioterapii. Autor porusza w niej kwestie dotyczące m.in.: zachowania siły i poprawy tolerancji organizmu na chemioterapię i jej skutki uboczne; wzmocnienia odporności, obniżenia ryzyka infekcji i przyspieszenia regeneracji; zmiany sposobu myślenia o chorobie i rozwijania pozytywnego nastawienia do terapii; wyboru najskuteczniejszego programu żywienia. W publikacji znalazły się także proste do zastosowania instrukcje detoksykujących kąpieli, przepisy na dania, które dodają sił i wspomagają gojenie od wewnątrz oraz program żywienia i suplementacji diety, który przyspiesza regenerację ciała.
Numer ISBN | 978-83-65170-38-5 |
Wymiary | 145x205 |
Oprawa | miękka ze skrzydełkami |
Liczba stron | 264 |
Język | polski |
Podziel się opinią
Komentarze