Atlas osobliwości kulinarnych. Przewodnik poszukiwacza smaków
| Tytuł oryginalny | Gastro Obscura. A Food Adventurer's Guide  | 
| Forma wydania | Książka  | 
| Rok wydania | 2022  | 
| Autorzy | |
| Kategoria | |
| Wydawnictwo | 
Atlas osobliwości kulinarnych jest jak fenomenalny wieloskładnikowy tapas – pożywny, ale dający się pogryzać po trosze, i pełen niespodzianek. – Tom Colicchio, kucharz i aktywista
 Lektura obowiązkowa dla wszystkich jedzących. – Dan Barber, kucharz i autor The Third Plate
 Niezwykły festiwal różnorodności – prezentacja wielu fascynujących sposobów, które ludzkość wymyśliła po to, żeby się najeść. – José Andrés, kucharz, restaurator i założyciel fundacji World Central Kitchen
 Ten wyborny przewodnik zatrzymał mnie przy stole od śniadania aż do kolacji. – Kyle MacLachlan, aktor i producent win
 SMAKUJ ŚWIAT!
 Atlas osobliwości kulinarnych, książka napisana przez ten sam wiecznie ciekawy świata zespół, który stworzył Atlas osobliwości, zaprasza na bankiet złożony z niezwykłości. Jesteście gotowi na piwo warzone z mgły w Chile? Na sardyński makaron zwany nićmi Boga? Jest to jednak o wiele więcej niż ledwie menu kuriozalnych przysmaków i zaskakujących dań. Ta przygotowana z rozmachem książka pokazuje, że nasze życie koncentruje się wokół spraw dotyczących jedzenia. Dotyka historii – na przykład opowiadając o sieci wytwórni sosu rybnego w starożytnym Rzymie. Mówi o kulturze – wyobraźcie sobie 4 miliony kobiet, które spotykają się w jednym miejscu, żeby przyrządzić pudding ryżowy. Zaprasza na wyprawę – choćby i na świętą chińską górę Hua Szan, żeby na jej szczycie napić się herbaty. A to dopiero początek.
| Numer ISBN | 978-83-66661-85-1  | 
| Wymiary | 180x270  | 
| Oprawa | twarda  | 
| Liczba stron | 448  | 
| Język | polski  | 
Podziel się opinią
Komentarze