Anthony Bourdain
Anthony Bourdain to amerykański szef kuchni i osobowość telewizyjna. Zasłynął jako odważny smakosz o ciętym języku. Prowadzi programy o tematyce kulinarno-podróżniczej, występuje także w roli jurora w kulinarnych show.
Anthony Bourdain – biografia
Anthony Bourdain przyszedł na świat 25 czerwca 1956 roku w Nowym Jorku. Dzieciństwo spędził jednak w Leonii, w stanie New Jersey. Jego ojciec piastował stanowisko dyrektora sekcji muzyki klasycznej w Columbia Records, matka natomiast pracowała dla New York Times’a. Rodzina ze strony ojca Anthony’ego Bourdain pochodziła z Francji, dlatego spędzał on w tym kraju niemal każde wakacje.
Podczas jednej z takich podróży, jak twierdzi sam Anthony Bourdain, narodziła się w nim miłość do kuchni. Wpływ na to miało zjedzenie ostrygi na rybackim kutrze, która bardzo przypadła przyszłemu kucharzowi do gustu.
Anthony Bourdain jest absolwentem szkoły średniej Dwight–Englewood School, którą ukończył w 1973 roku. Następnie rozpoczął studia na Vassar Collage, ale porzucił je po dwóch latach. Następnie pracował jako kucharz w restauracjach serwujących owoce morza, zlokalizowanych w stanie New Jersey. Wtedy zdecydował związać swoje życie ze sztuką kulinarną. W 1978 roku ukończył studia na Culinary Institute of America.
Anthony Bourdain – kariera kulinarna
Po ukończeniu wyższej szkoły kulinarnej Anthony Bourdain rozpoczął swoją kulinarną karierę w amerykańskich luksusowych restauracjach. Pracował jako szef kuchni między innymi w Supper Club, One Fifth Avenue czy Sullivan’s. W 1998 roku przejął stery w kuchni znanej restauracji Brasserie Les Halles zlokalizowanej na Manhattanie. Bardzo długo pozostawał tam na stanowisku szefa kuchni i chociaż dziś nie jest formalniej pracownikiem restauracji, pozostaje z nią w partnerskiej relacji.
Anthony Bourdain – programy telewizyjne
Kucharz Anthony Bourdain jest gospodarzem kilku programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej, realizowanych dla telewizji Food Network lub Travel Channel. W Polsce obejrzeć je można na kanale Kuchnia+. Kucharza zobaczyć można w programie „A Cook’s Tour”, „No reservation”, „Parts Unknown” czy „The Layover”. Gościnnie Anthony Bourdain wystąpił także w programie „Top Chef”.
Anthony Bourdain jest również jednym z jurorów w programie „The Taste”, zarówno w amerykańskiej, jak i brytyjskiej jego edycji.
Anthony Bourdain – książki
Popularność Anthony’ego Bourdain narodziła się wraz z wydaniem książki „Kitchen Confidential: Adventures in the Culinary Underbelly”, która została napisana przez niego w ramach artykułu „Don't Eat Before Reading This", opublikowanego w New York Times.
Innymi znanymi publikacjami Anthony’ego Bourdain są trzy książki z serii „Kill Grill”, „Dorwać Jiro!” czy „Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego”.
Książki Anthony’ego Bourdain mają zazwyczaj character kulinarno-podróżniczy. Jednak początkowe publikacje pokazywały kulisy życia znanego i cenionego szefa kuchni, nie wyłączając obecności narkotyków i dużej ilości alkoholu.
Data urodzenia | 05.06.1956 |
Miejsce urodzenia | Nowy Jork |
Bibliografia |
Podziel się opinią
Komentarze