RSS

Zwyczaje bożonarodzeniowe

19-06-2012



Boże Narodzenie na Słowacji

Na wigilijnym stole na Słowacji króluje opłatek. Okrągły, jasnobrązowy, jedzony jest - bez dzielenia się nim z innymi - razem z miodem, symbolem słodkiego życia i z czosnkiem, symbolem zdrowia.

Uczestnicy Wigilii dzielą się za to jabłkami, w niektórych domach także orzechami włoskimi - jeżeli nie są popsute, zapewniają zdrowie przez cały rok.

Rodzice pocierają dzieciom czoło miodem, żeby były zdrowe.

Jako pierwsza na wigilijnym stole najczęściej pojawia się kapustnica - słowacka wersja kapuśniaku, ale wzbogacona o kiełbasę z papryką, stąd mająca kolor brązowy. Jest i ryba, nie tylko karp, pieczona, często podawana z sałatką ziemniaczaną. Z taką sałatką podaje się też kotlet schabowy. Na wielu słowackich stołach wigilijnych pojawia się gotowana kiełbasa, ćwikła z chrzanem i kompot z suszonych owoców.

Śpiewa się kolędy, z których wiele jest znanych i w Polsce.

Na stole stawia się naczynie z ziarnem zbóż i drobnymi monetami. Wraz z makowcem zostaną tam aż do Trzech Króli.

Niegdyś na Słowacji prezenty pod choinkę dostarczał Jezusek, dziś coraz częściej do drzwi z pełnym workiem puka Mikołaj, Święty Mikołaj, a nawet Santa Claus.

oceń
56
26
Podziel się

Opinie

Ocena: 0 [0]
~2A LO Wolsztyn [2013-11-13 10:15]

Pozdrawiamy!!! :)

odpowiedz