Żywienie człowieka zdrowego i chorego 2
Autorzy |
Podręcznik akademicki, napisany przez znakomitych specjalistów - żywieniowców oraz klinicystów zajmujących się tą problematyką - zawiera współczesną wiedzę na temat:
- zasad i praktycznych wskazań co do właściwego żywienia w różnych okresach życia (niemowlęta i dzieci, dorośli zależnie od aktywności fizycznej, kobiety ciężarne, osoby starsze);
- roli żywienia w powstawaniu, zapobieganiu i leczeniu najczęstszych chorób od patologii wieku dziecięcego przez niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimię, choroby metaboliczne (cukrzyca, dna, hiperlipidemie), choroby układu krążenia (nadciśnienie), przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek, stawów, aż do osteoporozy i nowotworów;
- organizacyjnych, technicznych i instytucjonalnych sposobów zaspokajania potrzeb pokarmowych chorego człowieka - żywienie w szpitalach i uzdrowiskach, ocena zbiorowego żywienia oraz poradnictwa dietetycznego.
Książka przeznaczona jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i domach opieki społecznej.
Numer ISBN | 978-83-01-13948-3 |
Wymiary | 170x240 |
Gatunek | Medycyna, zdrowie, diety,Medycyna, zdrowie, diety |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 340 |
Inne wydania | Warszawa - 2010-11-12 |
Podziel się opinią
Komentarze