Trwa ładowanie...
dudtvzb
26-04-2012 00:00

Żywienie człowieka zdrowego i chorego 2

książka
Oceń jako pierwszy:
dudtvzb
Żywienie człowieka zdrowego i chorego 2
Autorzy
Inne
Źródło: Inne

Podręcznik akademicki, napisany przez znakomitych specjalistów - żywieniowców oraz klinicystów zajmujących się tą problematyką - zawiera współczesną wiedzę na temat:

- zasad i praktycznych wskazań co do właściwego żywienia w różnych okresach życia (niemowlęta i dzieci, dorośli zależnie od aktywności fizycznej, kobiety ciężarne, osoby starsze);

- roli żywienia w powstawaniu, zapobieganiu i leczeniu najczęstszych chorób od patologii wieku dziecięcego przez niedożywienie i otyłość, jadłowstręt i bulimię, choroby metaboliczne (cukrzyca, dna, hiperlipidemie), choroby układu krążenia (nadciśnienie), przewodu pokarmowego, wątroby, trzustki, nerek, stawów, aż do osteoporozy i nowotworów;

- organizacyjnych, technicznych i instytucjonalnych sposobów zaspokajania potrzeb pokarmowych chorego człowieka - żywienie w szpitalach i uzdrowiskach, ocena zbiorowego żywienia oraz poradnictwa dietetycznego.

Książka przeznaczona jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, a także dla osób praktycznie zajmujących się tym zagadnieniem - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i domach opieki społecznej.

Żywienie człowieka zdrowego i chorego 2
Numer ISBN

978-83-01-13948-3

Wymiary

170x240

Gatunek

Medycyna, zdrowie, diety,Medycyna, zdrowie, diety

Oprawa

1

Liczba stron

340

Inne wydania

Warszawa - 2010-11-12

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dudtvzb
dudtvzb
dudtvzb