Trwa ładowanie...
d1sa365
15-04-2010 00:00

Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny

książka
Oceń jako pierwszy:
d1sa365
Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny
Autorzy
Inne
Źródło: Inne

Drugie zmienione wydanie słownika, który w 2001 roku ukazał się pt. Słownik terminów żywieniowych. Zawiera około 1350 haseł z następujących obszarów wiedzy o żywieniu: podstawowe pojęcia żywieniowe; składniki odżywcze; jednostki chorobowe, w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia; wybrane zagadnienia związane z fizjologią i biochemią żywienia. W nowym wydaniu dodano 145 terminów, niektóre hasła zostały przeredagowane, co jest związane z definicjami przygotowanymi na podstawie jednolitego tekstu Ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dostosowanego do ustawodawstwa Unii Europejskiej. Na końcu książki podano odpowiedniki angielskie haseł, aby ułatwić posługiwanie się nimi w tłumaczeniach tekstów żywieniowych. Słownik przeznaczony jest dla studentów uczelni rolniczych i medycznych, którzy kształcą się w zakresie żywienia człowieka, osób praktycznie zajmujących się tymi zagadnieniami - lekarzy, dietetyków, technologów żywności oraz
planujących żywienie w szpitalach, sanatoriach i innych ośrodkach żywienia, a także wszystkich zainteresowanych tym tematem.

Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny
Numer ISBN

978-83-01-15073-0

Wymiary

170x240

Gatunek

Medycyna, zdrowie, diety,Słowniki

Oprawa

1

Liczba stron

152

Inne wydania

- 2008-04-15

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1sa365
d1sa365
d1sa365