Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu 1
Rok wydania | 2010 |
Autorzy |
"Żywienie człowieka" to seria podręczników stanowiących wyczerpujące kompendia wiedzy z zakresu współczesnej nauki o żywieniu, dietetyki i zdrowia publicznego. Autorzy omówili: cele i zadania tej dziedziny nauki oraz historię jej rozwoju; fizjologię trawienia i przyswajania pożywienia; potrzeby energetyczne organizmu i ich zaspokajanie; składniki pokarmowe oraz wartość odżywczą i bezpieczeństwo produktów spożywczych; normy żywieniowe i planowanie żywienia oraz ocenę sposobu żywienia i stanu odżywienia.
Książka została tak napisana, aby pomóc Czytelnikowi: zdobyć podstawową wiedzą o żywieniu i żywności oraz jej dotychczasowym rozwoju właściwie rozumieć potrzeby pokarmowe własnego organizmu i racjonalnie je zaspokajać nauczyć się, jak żywić innych i oceniać efektywność tych działań. W obecnym trzecim już wydaniu uwzględniono wyniki badań naukowych, które przyczyniły się do istotnego wzrostu wiedzy z zakresu nauk przyrodniczych w ostatnich kilkunastu latach, weryfikując i zmieniając poglądy na niektóre ważne problemy żywieniowe.
Numer ISBN | 978-83-01163-20-4 |
Wymiary | 165x235 |
Gatunek | Medycyna, zdrowie, diety |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 560 |
Podziel się opinią
Komentarze