Trwa ładowanie...
d3kohgf
26-04-2012 00:00

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne 3

książka
Oceń jako pierwszy:
d3kohgf
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne 3
Rok wydania
Autorzy
"__wlasne
Źródło: "__wlasne

Pierwszy w Polsce podręcznik z zakresu żywienia człowieka prezentujący żywienie w kontekście zdrowia publicznego.

Omówiono w nim: miejsce żywienia w ochronie zdrowia społeczeństwa z uwzględnieniem aspektów epidemiologicznych, profilaktycznych i genetycznych; różne czynniki warunkujące sposób żywienia się społeczeństwa – od ekonomicznych, klimatycznych i kulturowych po społeczne i psychologiczne; sposoby racjonalizacji żywienia ludności - od polityki żywieniowej państwa i upowszechniania wiedzy o żywieniu po wzbogacanie żywności i suplementację diety. Książkę uzupełnia syntetyczna prezentacja problematyki ochrony konsumenta przez różnymi zagrożeniami – dziś i w przyszłości.

Zagadnienia dotyczące relacji żywienia i zdrowia są przedstawione w taki sposób, aby pomóc czytelnikowi:

  • identyfikować problemy zdrowia publicznego wynikające z nieprawidłowego żywienia na poziomie lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym,
  • określać przyczyny tych problemów,
  • wybierać metody umożliwiające efektywne ich rozwiązanie.

Książka stanowi tom 3 serii popularnych podręczników z zakresu żywienia człowieka wydawanych przez Wydawnictwo Naukowe PWN, z których pierwszy poświęcony jest podstawom nauki o żywieniu, drugi – żywieniu człowieka zdrowego i chorego, a uzupełnia je Słownik terminologiczny.

Książka przeznaczona dla studentów uczelni medycznych, przyrodniczych, rolniczych, a także dla żywieniowców, dietetyków i lekarzy.

Żywienie człowieka a zdrowie publiczne 3
Numer ISBN

978-83-01-15735-7

Wymiary

165x240

Gatunek

Medycyna, zdrowie, diety

Oprawa

1

Liczba stron

406

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3kohgf
d3kohgf
d3kohgf