Zmysły, śmierć i diabeł w literaturze romantycznej
Tytuł oryginalny | La carne, la morte e il diavolo nella letteratura romantica |
Rok wydania | 1930 |
Autorzy |
Książka poświęcona jest w zasadniczej mierze rozważaniom nad literaturą romantyczną w jednym z najbardziej charakterystycznych aspektów – w aspekcie wrażliwości erotycznej. Jest to więc studium o stanach duchowych i osobliwościach obyczajów, ujęte według określonych typów bohaterów i wątków, które powracają z uporem niczym mity zrodzone ze wzburzonej krwi. Sądzę, że w żadnej innej epoce literackiej zmysły nie były w sposób bardziej oczywisty podstawowym tematem dzieł wyobraźni. Lepiej więc zbadać tę orientację w jej historycznym rozwoju, niż powtarzać ze słuchu i prawie bez zastanowienia ogólnikowe obwinienia o zmysłowość i perwersję, którymi krytycy tego okresu zazwyczaj kwitowali tego rodzaju zainteresowania twórców Mario Praz
Numer ISBN | 978-83-7453-872-5 |
Wymiary | 170x240 |
Gatunek | Historia sztuki,Eseje |
Oprawa | 6 |
Liczba stron | 288 |
Podziel się opinią
Komentarze