Rośliny mięsożerne
„Rośliny żywiące się mięsem to doskonały przykład na to, jak świetnie można sobie radzić w kiepskiej sytuacji. Wiele z nich żyje na bagnach i mokradłach, gdzie trudno o substancje odżywcze, rozwinęły więc zmyślne sposoby chwytania żywych stworzeń, by skonsumować je na obiad” – pisze Amy Stewart .
Najbardziej efektowną rośliną mięsożerną jest kapturnica, która wyrasta na wysokość 30 cm i wydaje wspaniałe, oryginalne kwiaty: „Owady dostają się do wnętrza rurkowatego liścia, zwabione produkowanym tam nektarem i toną w sokach trawiennych, które wypełniają dolną część rośliny.
Czasami kapturnice hoduje się jako rośliny doniczkowe; można przeprowadzić sekcję zwłok dobrze odżywionego okazu, rozcinając na całej długości podobny do fletu liść i odsłaniając przerażającą zbiorową mogiłę zgładzonych much” – czytamy w Zbrodniach roślin .