Wokół tysiąca stołów, czyli historia jedzenia
Autorzy |
Osią książki są wielkie przewroty w światowej historii jedzenia - od wynalazku pieczenia w ogniu, poprzez rytualizację jedzenia, która wniosła elementy magii, początki pasterstwa i uprawy ziemi, dalekosiężny handel artykułami spożywczymi, aż po ostatni etap - uprzemysłowienie i globalizację jedzenia. Książka odsłania to, co łączy dzisiejsze rodziny, posługujące się mikrofalowymi kuchenkami z istotami człowiekowatymi, które żyły w przedspołecznej fazie dziejów.
Ponieważ kuchnia jest najważniejszą być może cechą, definiującą poszczególne kultury, książka rzuca światło na modele różnych cywilizacji. Jednak jej największa wartość polega na tym, że otwarcie mówi o rozkoszach jedzenia…
Numer ISBN | 83-7163-310-6 |
Wymiary | 16x24 |
Gatunek | Książki kucharskie,Historia powszechna |
Oprawa | 1 |
Liczba stron | 423 |
Podziel się opinią
Komentarze