Trwa ładowanie...
d16v5ag
15-04-2010 00:00

Wino. Sztuka i nauka

książka
Oceń jako pierwszy:
d16v5ag
Wino. Sztuka i nauka
Tytuł oryginalny

The Art and Science of Wine

Autorzy
Inne
Źródło: Inne

Niezwykłe kompendium wiedzy dla wszystkich miłośników szlachetnego trunku, napisane przez najlepszych znawców tematu. James Halliday i Hugh Johnson od lat zajmują się krytyką i pisaniem o winach, na swoim koncie mają w sumie ponad 100 książek oraz trudną do ustalenia liczbę artykułów poświęconych tej tematyce.

Ich wspólna publikacja w sposób fachowy pokazuje, jak natura oraz nauka, przywiązanie do tradycji i najnowsze technologie wpływają na różnorodność produkcji wina. Wyjaśniają, jak typ klimatu, rodzaj gleby i gatunku winogron, sposób nawożenia i nawadniania pola, zbioru, a potem leżakowania decydują o charakterze i smaku finalnego produktu. Zajmują się analizą chemiczną składu i procesu dojrzewania wina, pokazują często popełniane błędy i wielość wyborów, przed którymi muszą stanąć współcześni właściciele winnic.

Mimo swego naukowego charakteru książka jest przyjemną lekturą. Dzieje się tak za sprawą wielu zawartych w niej anegdot oraz setek zdjęć pokazujących piękno procesu produkcji wina.

Wino. Sztuka i nauka
Numer ISBN

978-83-244-0078-2

Wymiary

205x275

Gatunek

Książki kucharskie

Oprawa

7

Liczba stron

240

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d16v5ag
d16v5ag
d16v5ag