Trwa ładowanie...
d3tmyhi
31-01-2020 10:10

Wilno. Rodzinna historia smaków

książka
Oceń jako pierwszy:
d3tmyhi
Wilno. Rodzinna historia smaków
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Książka, dzięki której kucharz zacznie czytać, a reporter gotować Fascynująca rodzinna opowieść o Wileńszczyźnie, mieszkających tam Polakach i Litwie w ogóle. Ewa Wołkanowska-Kołodziej to zdolna reporterka, Genowefa Wołkanowska to znana na całej Litwie kucharka. Książka powstała z połączenia talentów matki i córki. Z książek kucharskich się korzysta, sięgając po przepisy. Z niniejszej również korzystać można, lecz czyta się ją przede wszystkim, by nie rzec dosadniej, pochłania, niczym najwspanialszego cepelina nadzianego baraniną. To fantastyczna opowieść o dzisiejszej Wileńszczyźnie i Litwie. Pisana przez Polkę, lecz niepolonocentryczna, opowieść współczesna, lecz pełna odniesień do historii. Pełną gębą reportaż z elementami eseju i mnóstwem doskonałych tradycyjnych litewskich przepisów – oto, co właśnie trzymacie Państwo w dłoniach. A coś takiego trzyma się w dłoniach nieczęsto. ROBERT MAKŁOWICZ, krytyk kulinarny i podróżnik Wreszcie wiem, czemu smażony chleb to najlepsza zakąska do piwa, jak smakuje hematogenas, czy kapłun pije się, czy się go je, no i czemu Litwini kochają cepeliny. Ale książka Ewy to reportaż o pokoleniach, które spotykają się przy suto zastawionym stole. Pełen humoru i miłości. Miłości do Wilna, rodziny, gotowania i do dzielenia się jedzeniem. KATARZYNA BONI, reporterka

Wilno. Rodzinna historia smaków
Numer ISBN

978-83-268-2397-8

Wymiary

170x240

Oprawa

twarda

Liczba stron

304

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3tmyhi
d3tmyhi
d3tmyhi
d3tmyhi