Trwa ładowanie...
d3khkfx
03-02-2020 18:59

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw

książka
Oceń jako pierwszy:
d3khkfx
Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Forma wydania

Książka

Rok wydania
Autorzy
Kategoria
Wydawnictwo
Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych.

Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych.

Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów.

Książka przygotowana we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia w Warszawie. Pomoże wszystkim dietetykom w analizie sposobu odżywiania pod kątem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest kaloryczność i wartość odżywcza produktów.

Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw
Numer ISBN

978-83-200-5586-3

Wymiary

205x245

Oprawa

miękka ze skrzydełkami

Liczba stron

220

Język

polski

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3khkfx
d3khkfx
d3khkfx
d3khkfx