Trwa ładowanie...
d2p9wm5
17-09-2014 00:00

W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej

książka
Oceń jako pierwszy:
d2p9wm5
W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej
Rok wydania
Autorzy
Wydawnictwo
"__wlasne
Źródło: "__wlasne

Przygotowując i spożywając jedzenie, opowiadamy o sobie. Niektórzy kreują te opowieści świadomie, inni nie. Lektura książki W garnku kultury może być krokiem w kierunku pogłębienia świadomości kulinarnych sygnałów, jakie wysyłamy każdego dnia (i jakie do nas docierają, wysyłane przez innych).

Książka podzielona została na trzy zasadnicze części o zróżnicowanej tematyce. Pierwsza – "Jedzenie w (nie)świadomości" – zawiera teksty, których autorzy podejmują refleksje nad funkcjami, jakie spełnia jedzenie w naszym codziennym życiu, oraz nad tym, na ile zdajemy sobie sprawę z wyjątkowego potencjału kulinariów w wyrażaniu i kreowaniu naszej tożsamości, systemu wartości itd.

Jednak kulinaria związane są nie tylko z czynnością spożywania, ale też oglądania i tworzenia. Dlatego druga część książki poświęcona jest "Medialnym i artystycznym kontekstom jedzenia".

Trzecia część książki zabiera czytelnika w najmroczniejsze strefy kulinarnych doświadczeń. Od razu zatem ostrzegamy, że tym razem nie będzie smacznie i przyjemnie. Podjęte tam zostają bowiem rozważania nad tymi kontekstami jedzenia, które zwykle są pomijane jako wstydliwe, szokujące, wkraczające w przestrzeń tabu: głód, kanibalizm, wydalanie itd.

W garnku kultury. Rozważania nad jedzeniem w przestrzeni społeczno-kulturowej
Numer ISBN

978-83-63434-18-2

Wymiary

125x200

Gatunek

Kulturoznawstwo i antropologia

Oprawa

1

Liczba stron

256

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2p9wm5
d2p9wm5
d2p9wm5