Ulubione warzywa pana Wilkinsona
| Tytuł oryginalny | Mr Wilkinson's Favourite Vegetables: A Cookbook to Celebrate the Seasons |
| Rok wydania | 2012 |
| Autorzy |
Najpierw proteiny, czyli mięso i ryby, potem węglowodany, na końcu warzywa. W ten sposób zwykle planujemy posiłki. Znany szef kuchni Matt Wilkinson proponuje, by odwrócić tę kolejność i zacząć od warzyw. Tę zasadę stosuje komponując dania do menu należącej do niego kultowej restauracji Pope Joan w Melbourne, słynącej z wyśmienitych i zmieniających się w zależności od pory roku potraw, których bazą są warzywa zebrane w szczycie sezonu, a więc świeże i tanie.
Ta pięknie ilustrowana książka zawiera nie tylko przepisy kulinarne, ale również wskazówki dotyczące uprawy warzyw - w przydomowych ogródkach, na balkonach, a nawet w doniczkach - oraz mnóstwo ciekawostek i anegdot, dzięki którym można ją czytać dla czystej przyjemności. Nie jest to jednak książka wegetariańska. W składnikach wielu spośród ponad 80 przepisów jest mięso lub ryba, ale prawdziwymi gwiazdami są oczywiście ulubione warzywa pana Wilkinsona.
| Numer ISBN | 978-83-7659-920-5 |
| Wymiary | 190x250 |
| Gatunek | Książki kucharskie |
| Oprawa | 6 |
| Liczba stron | 304 |
Podziel się opinią
Komentarze