Trwa ładowanie...
d4aqzmf
21-01-2013 00:00

Tradycje polskiego stołu

książka
Oceń jako pierwszy:
d4aqzmf
Tradycje polskiego stołu
Autorzy
"__wlasne
Źródło: "__wlasne

Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a
nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.

Tradycje polskiego stołu
Numer ISBN

978-83-7495-788-5

Wymiary

200x200

Gatunek

Książki kucharskie

Oprawa

6

Liczba stron

360

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4aqzmf
d4aqzmf
d4aqzmf