Trwa ładowanie...
d1ep3a0
14-03-2015 00:00

Sowiety od kuchni. Mikojan i sowiecka gastronomia

książka
Oceń jako pierwszy:
d1ep3a0
Sowiety od kuchni. Mikojan i sowiecka gastronomia
Tytuł oryginalny

Obszczepit. Mikojan i sowietskaja kuchnia

Autorzy
"__wlasne
Źródło: "__wlasne

Podobno rewolucja to nie proszona kolacja. Irina Głuszczenko pokazuje, że zmiana w tym, co i jak podaje się na kolację, może mieć równie rewolucyjne znaczenie jak zamach stanu. Bo gastronomia też jest polityczna.

W Sowietach od kuchni Irina Głuszczenko zabiera czytelników za kulisy radzieckiego imperium. Pokazuje „kuchenny” wymiar bolszewickiej rewolucji – często pomijany, a przy tym najbardziej dotykający na co dzień zwykłych ludzi. Ustanowienie nowej, kosmopolitycznej kuchni radzieckiej, w której ukraińskie pierożki spotykały się z gruzińskimi szaszłykami; stworzenie podstaw przemysłowej produkcji jedzenia i systemu zbiorowego żywienia opartego na instytucji stołówki – wszystko to dla radzieckich ludzi było równie ważne jak władza rad, elektryfikacja czy budowa pieców Magnitogorska. Nic dziwnego, że bohater książki, Anastas Mikojan, komisarz przemysłu spożywczego, zyskał miano „ulubionego komisarza ludu”. Głuszczenko, szeroko przytaczając dokumenty z epoki, tworzy barwną narrację z historii życia codziennego ZSRR, wymykającą się zużytym „sowietologicznym” kliszom.

Sowiety od kuchni. Mikojan i sowiecka gastronomia
Numer ISBN

978-83-62467-83-9

Wymiary

165x240

Gatunek

Historia powszechna

Oprawa

3

Liczba stron

208

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1ep3a0
d1ep3a0
d1ep3a0