Smakowite pisanie
Na III Targach Książki Kulinarnej we Wrocławiu 01.12.2000 r. autor książki Rejs po Mediterraneum, czyli smak i zapach kuchni śródziemnomorskiej Mieczysław Hajdasz oraz wydawnictwo Moderski i S-ka otrzymali nagrodę prezesa Domu Książki. Autor w latach 1964-1991, pływając na statkach Polskich Linii Oceanicznych na stanowisku szefa kuchni, zwiedził różne zakątki świata: Daleki Wschód, Australię, Stany Zjednoczone, a także porty europejskie, zwłaszcza zaś śródziemnomorskie. Książki kucharskie jego autorstwa zawierają mnóstwo ciekawych przepisów dostosowanych do gustu polskiego konsumenta, są też pełne barwnych wspomnień z marynarskiego życia. W swojej książce autor przedstawia kuchnie państw basenu Morza Śródziemnego: maltańską, arabską, turecką, grecką, włoską, ze szczególnym uwzględnieniem sycylijskiej, wspomina także o kuchni prowansalskiej. Każdą z nich krótko charakteryzuje, opisując jej najważniejsze cechy. W kulinarny wywód i polecane
przepisy wplecione zostały anegdotki i opisy przygód autora, które pozwalają lepiej poznać zwyczaje, nie tylko kulinarne, mieszkańców "ciepłych krajów". Rozmaite walory książki - merytoryczne opracowanie autorskich przepisów, wspaniała, barwna szata graficzna wzbogacona zdjęciami z podróży autora oraz oryginalna kompozycja - zostały docenione zarówno przez zawodowych kucharzy, jak i przez wydawców oraz osoby zajmujące się promocją i sprzedażą książek.
WP Książki