Smaki południowej Italii
Tytuł oryginalny | A Taste of Southern Italy: Delicious Recipes and a Dash of Culture |
Rok wydania | 2009 |
Autorzy |
W jaki sposób piecze się wykradzioną świnię? Jak smakuje owsianka Horacego – zupa, którą starożytny poeta leczył swą niestrawność? Jakie dania kryją poetyckie nazwy: Cytrynowe westchnienia i Los Persefony, i na czym polega żart w potrawie zwanej Małymi cielaczkami z Desulo? Co składa się na menu obowiązujące podczas Pasquetta – wielkanocnego pikniku w Apulii i jaka jest geneza pantagruelicznej panardy, wystawnej hulanki urządzanej przez abruzyjczyków? W czyim modlitewniku przeszmuglowano do Włoch drogocenny szafran i gdzie wymyślono naleśniki, do których autorstwa zupełnie niesłusznie przyznają się Francuzi?...
Numer ISBN | 978-83-08-04534-3 |
Wymiary | 165x240 |
Gatunek | Literatura podróżnicza,Książki kucharskie |
Oprawa | 7 |
Liczba stron | 312 |
Podziel się opinią
Komentarze